Esquema Nacional de Seguretat espanyol

L’Esquema Nacional de Seguridad (ENS) és un conjunt de normatives establertes a Espanya que defineixen un marc de seguretat de les tecnologies de la informació per a l’Administració electrònica. Està dissenyat per establir els principis bàsics i requisits mínims que garanteixen la seguretat de la informació tractada.

Marc Legal i Objectius de l’ENS

L’ENS va ser establert pel Reial Decret 3/2010, de 8 de gener, i es va actualitzar amb el Reial Decret 951/2015, marcant així el compromís de les administracions públiques per a protegir la informació. L’objectiu és protegir la informació de manera que es garanteixi la seva confidencialitat, disponibilitat i integritat, així com d’altres propietats com l’autenticitat i la traçabilitat.

Principis de l’ENS

Els principis sobre els quals se sustenta l’ENS inclouen:

  • Prevenció: Implementació de mesures per prevenir els incidents de seguretat.
  • Defensa: Establiment de barreres de seguretat per limitar els danys en cas d’incidents.
  • Detecció: Capacitat per detectar a temps els incidents de seguretat.
  • Reacció: Habilitat per respondre de forma eficaç davant els incidents.
  • Recuperació: Capacitat per recuperar els sistemes i la informació afectats després d’un incident.

Requisits del ENS

El ENS estableix una sèrie de requisits per a garantir la seguretat de la informació, agrupats en:

  • Organitzatius: Estructures de responsabilitat i gestió de la seguretat.
  • Operacionals: Procediments i protocols per a la gestió i tractament de la informació.
  • Tècnics: Controls i mesures de seguretat aplicables a les infraestructures i sistemes.

Categories de Seguretat

Segons l’ENS, els sistemes es classifiquen en tres categories segons el grau de risc: baix, mitjà i alt. Cada categoria determina el nivell de seguretat requerit i, per tant, el conjunt de mesures de seguretat que s’han d’aplicar.

Auditoria i Conformitat

L’ENS exigeix que les administracions públiques realitzin auditoríes regulars per verificar el compliment dels requisits de seguretat. Aquestes auditoríes s’han de fer almenys cada dos anys i sempre que hi hagi canvis significatius en el sistema.

Relació amb Altres Marcos de Seguretat

Tot i que l’ENS és específic per a Espanya, té relació amb altres marcs de seguretat internacionals com la ISO 27001. De fet, moltes de les seves pràctiques i controls són compatibles o complementaris amb els estàndards internacionals.

Conclusió

L’Esquema Nacional de Seguridad representa un esforç important per part de l’Administració pública espanyola per estandarditzar les mesures de seguretat en l’àmbit digital. Amb l’ENS, Espanya busca no només protegir la seva infraestructura crítica sinó també donar confiança als ciutadans i empreses en els serveis públics electrònics, clau per a la transformació digital del país


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *